KEDİ ALMADAN ÖNCE BU YAZIYI OKUYUN!

 


Bir yılı aşkın bir süredir kedi annesiyim. Scottish Fold Beyaz erkek bir kedim var. Kedimi 6 aylıkken sahiplendik. (Fotoğrafını görüyorsunuz)

3 hafta öncede bir British Shorthair Gri Dişi kedi sahiplendim.

Aslında kedi sahiplenmeyi hiç düşünmemiştim ama eşimin çocukluk hayaliymiş bu sebeple almış olduk. 

Kedi gerçekten çok güzel bir şey, ama zorlukları genelde göz ardı ediliyor. "Kedi zaten tuvaletini kuma yapıyor, yemeğini ve suyunu veriyorsun o kadar. Geriye sadece bu tatlı yavrucukları sevmek kalıyor" diye anlatıyorlar ama kedi beslemenin zorlukları da yok değil.

Size bugün zorluklarından bahsedeceğim:

1- Temizlik

Evet, kediler tuvaletlerini kuma yapıyorlar, bu doğru. Ama bazen yapmayabiliyorlar. Bunun birçok nedeni olabilir. Örneğin; bir erkek kediniz varsa ve etrafa idrarını yapıyorsa çiftleşmek istiyorum demek istiyordur. Bizim yavrucuk 7 aylıkken çiftleşmek istedi ve idrar püskürtmeye başladı. Benim için o kadar zordu ki anlatamam. Çünkü 7 aylıkken çiftleşmeleri ve kısırlaştırılmaları uygun değil. En az bir yaşını doldurması gerekiyor. Ve ben bu süre içinde ciddi bir zorluk yaşadım.

Dişi kedilerde ise idrar püskürtme olayı yaşanmıyor. Ama çiftleşmek için etrafa koku yayıyorlar. Ayrıca çiftleşmek istediklerinde sürekli miyavlayıp sizi uyutmuyorlar. Kediniz can çekişiyor sanırsınız, o derece bir miyavlamak yani.

Birde stresli zamanlarda ve tuvalet yerleri değiştiğinde başka yerlere tuvaletlerini yapabiliyorlar. Bazı kediler ise çok titiz olduklarından, eğer tuvaletleri temiz değilse gidip başka bir yere yapıyorlar.

Bunun dışında tuvaletten çıktıktan sonra patilerinde kedi kumu kalmış oluyor ve bu kumları yürüdükleri her yere taşıyorlar. Bunu minimize etmek adına farklı kumlar kullananlar oluyor ama ben kedi paspası kullanıyorum, böylelikle daha az kum taşınmış oluyor. 

Bu yüzden çok titizsiniz veya temizlik yapmayı sevmiyorsanız -ki ben gerçekten yapmayı sevmiyordum- kedi almayın derim. Çünkü sıradan bir evden daha çok temizlik yapmanız gerekecek.

Ayrıca tüy meselesi de var!

2- Çiftleşme Dönemleri

Temizlik bölümünde bahsettiğim gibi erkek kediler bu dönemlerde(kızana girdiklerinde) idrar püskürtür, dişi kediler ise sürekli miyavlar, popolarını hafifçe kaldırarak istediklerini belirtirler. Bu durumda derhal kedinizi çiftleştirmeniz gerekir.

3- Hastalık Dönemleri

Kediler de kusar, ishal olur veya başka hastalıklar yaşayabilir. Buna da hazırlıklı olmanız gerekir. Örneğin; bir yakınımın kedisi ishal olmuş ve o çok temiz yavrucuk, kendini tutamadığından etrafa kakasını yapıvermiş. Eve geldiklerinde ise ortalık berbat haldeymiş...

4- Yavru Kedilerin Tuvalet Alışkanlığı Kazanması

Diyelim bir yavru kedi edindiniz, ilk dönemde hemen kumuna yapmayabilir. Bunları da normal karşılayıp onu alıştırmaya çalışmalısınız.

5- Kedilerin Karakteri

Kedilerin karakterleri farklılık gösterir. Bazısı çok yaramaz bazısı çok usludur. Bazısı siz kızınca bir daha o şeyi yapmaz, bazısı ise kızmanızı umursamaz ve o şeyi yapmaya devam eder. Tekir kediler genel itibariyle çok hareketli ve söz dinlemez olabilirler. Cins kediler ise daha uyumlu ve uysal kedilerdir. Tabii her kedi bir değildir.

6- Artık Yeteri Kadar Özgür Değilsiniz!

Kedi sahiplendikten sonra Allah'ın izniyle kedinin bakımı ve beslenmesi sizin sorumluluğunuzdadır. Bu sebeple asla eskisi kadar özgür olamayacak ve uzun tatiller yapamayacaksınız. Tatile onunla gitseniz yine bulunduğu ortamı yabancılayarak uyum sağlamayabilir ve strese girebilir.


Felaket tellalı gibi konuştum değil mi? Aksine ben olanları söylemek istedim. Çünkü özellikle cins kedi alınıyor ve bakamayıp sokağa atılıyor. Bu kedilerin dışarıda yaşama şansı yok! Çünkü yemek bulmayı, arabalardan kaçmayı bilmiyorlar. Avcılık dürtüleri gelişmemiş. Diğer kedilerden dayak yiyorlar. Yazık, günah! Kedi alıp vebale girmeyin.

Elhamdülillah çok zor olsa da bunlara göğüs gerecekseniz kedi sahiplenin. Çünkü gerçekten empati duygunuzu geliştiriyor ve stresinizi alıyorlar. Ne de olsa mübarek hayvanlar!

Evde kedi beslemekte sünnettir ve sevaptır. Birçok sahabe de bu cihetle kedi beslemişlerdir. Hemde köpek gibi necis değillerdir. Dilleri temizdir, hayvanlar arasında en temizleridir.

Efendimiz(a.s) buyurdu ki: 

Kedi temizdir, ev sakinlerindendir.


Sevgilerimle!

Kuklanız. 

4 comments

  1. Çok güzel bir bilgi seli olmuş ben de okuyanlara iki uyarı eklemek istiyorum.

    1. Sokakta gördğünüz yavru kedileri almayın, annelerin yemek bulmaya gidiyor, onların size değil annelerine annelerinin de onlara ihtiyaçları var.

    2. Cins olsun diyerek para bayılıp kedi satın almayın bu ticarete ortak olmayın, sokakta aç bir sürü kedi var yetişkin kedilerden ya da sahipsiz olduğunuza emin olduğunuz yavru kedilerden alın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nesha, söylediklerine katılıyorum. Özellikle yavru kedilerin anne sütü ihtiyacı oluyor bu nedenle hemen sahiplenmemeli ve anne sütü almalarına izin vermeliyiz.

      Verdiğin katkıdan dolayı teşekkür ederim.

      Sevgilerimle :)

      Sil
  2. Çok sevindim kuklamu kedi evlat edinmiş olmana. Çok da güzel anlatmışsın, evet kedili hayat toz pembe değil ancak getirdikleri dünyaya bedel. Yazının sonunu sevmedim bir tek. Köpekler de, kediler kadar mübarektir kuklamu. İstemeyen evinde beslemesin ama necis falan da denmesin. “ Hayvanlar benim sessiz kullarımdır “ diye belirten yaradanın, kullarını ayırmadığı gibi, sessiz kullarını da ayırmadığını düşünüyorum ben 🤗😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim ablacım. Daha önce bu konuyla ilgili birkaç hadisi şerif okumustum. Ağız suyu yani salyasinin temiz olmadığıyla ilgili. Sonra şöyle bir hadisi şerif okudum. "
      Köpek sizden birinin kabından içerse, onu yedi defa yıkasın."

      Ahmed ve Müslim'de:

      "Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır." (Ahmed, Buhari, Müslim) buyurmuş Efendimiz. Baktığım kaynaklarda aksi ifade görmedim. Ama sen rastlarsan benimle paylaşmanı isterim. Birde şurada okudum: https://www.google.com/amp/s/sorularlaislamiyet.com/kopek-necis-midir-maliki-mezhebi-haric-diger-uc-mezhebe-gore-kopeg-necis-oldugunu-bir-yerede-okudum%3famp

      Sil

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)