Okuduğum İlk Gezi Kitabı: Seyrüsefer - Taha Kılınç

Okuduğum İlk Gezi Kitabı: Seyrüsefer - Taha Kılınç


Selamün Aleyküm dostlar,

İlk defa bir gezi kitabı okumanın haklı gururunu yaşıyorum. Gezi kitapları okumak insanın ufkunu açıyor ve hiç bilmediğiniz, fikrinizin olmadığı ülkelerle ilgili çok çeşitli bilgilere sahip oluyorsunuz. Bundan dolayı da artık çok çok okumak istiyorum. 



Taha Kılınç, "Bir müslüman dünyayı nasıl gezmeli?" sorusuna adeta ışık tutuyor ve gezi yazılarıyla bu konuda size de yardımcı oluyor.

Kur’an’da zikredilen Yeryüzünü gezip dolaşın, öncekilerin akıbetinin nasıl olduğuna bir bakın” mesajının temel ibadetler kadar bağlayıcı olduğu düşünen yazar; her Müslümanın Allah’ın kendisine bahşettiği imkanlar çerçevesinde, yakın ya da uzak coğrafyayı gezmek ve keşfetmek zorunda olduğunun altını çiziyor.

Bende bu düşünceden yola çıkarak, yakın coğrafyayı gezme kararı aldım. Ama sadece karar aldım. Henüz bir icraatim yok. İlk etapta kendi ülkemde gezilecek yerleri ziyaret etmek istiyorum.

Seyrüsefer kitabına gelecek olursam;

  • Yazar gittiği 10 ülke hakkında bizimle yorumlarını, tarihini ve kültürünü paylaşmış. Gittiği ülkelerse şöyle;  Fas, Tunus, Yemen, Filistin, Katar, Japonya, Güney Afrika, Bosna, Makedonya, Lübnan.

  • Bu ülkelerin içinde sadece Filistin ve Japonya hakkında araştırma yapmıştım. Diğer ülkeler hakkında pek bir bilgim yoktu.

  • Kitabı okuyunca o kadar çok bilgi edindim ki, Güney Afrika da bile Osmanlı izlerine rastlamak, itiraf etmeliyim ki büyüleyiciydi.

  • Okurken beni en şaşırtan Yemen ülkesinde insanların çokça kullanmış olduğu bir tür uyuşturucu etkisi olan kat bitkisi oldu. İnsanların çoğu bu bitkiye müptelaymış ve devlet memurları tarafından bile rahatlıkla kullanılabiliyormuş. Öğleden sonra kat tüketimleri artıyormuş yani kafaları bir dünya olarak sürdürüyor bu insanlar hayatlarını. Size de garip gelmedi mi?

  • Onun dışında  Japonya'da, atılan atom bombasına rağmen Amerikan hayranlığının had safhada olması beni oldukça şaşırttı. Çünkü Amerikalıları pek sevmediklerini düşünüyordum. Ayrıca Japonya da ki halkın %40'a yakınının bir dine mensup olmaması beni şaşırtan diğer bir konuydu.

  • Bosna, Makedonya ve Lübnan da müslümanların yaşadığı bölgelerde, yönetimin müslüman azınlıkları asimile etme çabaları adına inceden inceye yaptıkları zulümler beni oldukça üzdü.

  • Balkan coğrafyasında, müslüman azınlıklara yakılan zulümler ve katliamlar malumunuz. Gerçekten okurken bile çok acı verdi. Bu durum bende, Bosna ve Makedonya' ya ciddi bir gitme eğilimi uyandırdı.


Kitabı çok çok sevdim. Okuduğum ilk gezi kitabımdı. Taha Kılınç her yıl ailesiyle bir ülkeye gitmek gibi bir amaç edinmiş kendine ve bunu devam ettiriyor.

Bende bu amaçtan çok etkilendim. Yurt dışıyla değil belki ama yurt içiyle başlanılabilir diye düşünüyorum :)

Şimdilik aktaracaklarım bu kadar :)

Sevgilerimle..


4 comments

  1. daha geçenlerde yeni şafakta iki tane köşe yazısı yazdı bahsettiğiniz şeyleri yazmış orda da: https://www.yenisafak.com/yazarlar/tahakilinc/seyahat-ediniz-2047008

    Bir de öncelikli gezilecek 5 coğrafya isimli köşe yazısı da okunmaya değer:
    https://www.yenisafak.com/yazarlar/tahakilinc/bes-cografya-2047064

    İyi okumalar, ve ins iyi gezmeler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun inceleyeceğim. Teşekkürler :)

      Sil
  2. Merhaba!Blogunuzu çok beğendim. Bana beklerim :)
    https://benirva.blogspot.com/2018/09/kendimle-yarstm.html

    Sevgilerimle,
    Merhaba!Blogunuzu çok beğendim. Bana beklerim :)
    https://benirva.blogspot.com/2018/09/kendimle-yarstm.html

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)