Kulak Aşık Olurmuş Gözden Evvel Kitap Yorumu - Sema Maraşlı

Kulak Aşık Olurmuş Gözden Evvel Kitap Yorumu - Sema Maraşlı

Selamün Aleyküm dostlar,
Kitabı hemen bitirip, yorumlamak maksadıyla bir koşu geleyim istedim.
Sema Maraşlı'dan okuduğum ilk kitap. Bu kitaba nasıl rast geldim, inanın hatırlamıyorum ama kitap yurdu alışverişimde kitabı sepetime ekleme gereksinimi duydum. 


Kitap, kadın erkek ilişkilerinde ki bir çok noktaya değinmekle birlikte; evlilikte anlayış, sevgi, saygı, dürüstlük, samimiyet kelimelerinin önemini vurguluyor.

Kadın ve erkeğin, kendilerini birbirlerinin yerine koyarak empati yapamayacağına değiniyor. Onu da şöyle anlatıyor:

Yaratılışımız birbirine benzemediği için, empati yaparak birbirimizi anlayamayız. Kadın erkek ilişkilerinde empati yapmamak gerekiyor. Çünkü iki farklı cins birbirini "ben olsaydım" diye anlayamaz. Bu kedinin tavşana bakıp; "Et varken otu nasıl yiyor?" diye düşünüp ona et götürmesi gibi bir şey.  

Karşı taraf ile ilişkilerde ve günlük yaşantımızda, haklı olmak, bize her zaman mutluluk getirmiyor. Öyle ki bazı insanlar haklılığınızı dahi kabul etmeyip, kendi iddialarını savunuyorlar. Yazar bu konuya şu sözleriyle değinmiş:

İki köylü uzakta tepede büyükçe bir karartı görmüşler. Biri kartaldır demiş, diğeri keçidir demiş. Az sonra da karartı hareket edip uçmuş. Kartal diyen diğerine: "Gördün mü bak, kartalmış uçtu" demiş. Diğeri iddiasına devam etmiş: "O keçidir, uçsa da keçidir, uçmasa da keçidir.

Erkeklerin, eşleriyle muhabbet içinde olması gerektiğine değinilmiş. Erkek erkeğe sohbet edilir ancak erkek arkadaşlarla yapılan sohbet, eşimizle olan muhabbete tercih edilmemelidir. Peygamber Efendimiz de "Allah bir evin rızkını ve bereketini karı-koca arasına gizlemiştir." buyurmuşlardır.

Düşünün ki; Hz. Adem cennette bütün nimetlerin içindeydi. Meleklerle arkadaşlık ediyordu ama yine de can sıkıntısı duydu. Allah sohbet etsin diye bir erkek değil muhabbet etsin diye bir kadını yarattı.

Kayınvalidelerin, gelinlerini kıskanmaması gerektiği ve kocaların da bu gibi durumlar da dengeli ve ihtiyatlı olması gerektiği vurgusu yapılmış. Yazar, bu konuyla ilgili konuşurken, konuyu yaşanan bir olay ile pekiştirmiş:

Kayınvalide oğlu ve gelini ile oturuyor. Oğlunun yakın bir ilde bir işi var, bir günlük gidip dönecek. Orada karısının da akrabaları var, karısı da gitmek istiyor. Kayınvalide de gelinin o akrabalarını sevmediği için oğluna karısını götürmemesini söylüyor. Oğlu karısının çok istediğini görünce annesini dinlemeyip karısını götürmeye karar veriyor ve yola çıkıyorlar. Bir saate yakın gidiyorlar artık varacakları yere yaklaşmışken, Karısı; "Gördün mü annen nasıl da mor oldu arkamızdan baktı kaldı" diyor. "Demek sen annemin mutsuz olmasından mutlu oldun" deyip kocası o anda arabanın yönünü çeviriyor ve o kadar yolu gerisin geri dönüyor.

Aslında evlilerin, evlilik adaylarının, gençlerin, yaşlıların, annelerin, kaynanaların, babaların, dedelerin, gelinlerin, damatların okuması gereken bir kitap. 

Kadın erkek ilişkilerine, fıtri özelliklerin farklılıklarına, cinsi münasebetlerin toplumumuzda nasıl algılandığına, kızların nasıl korkutulduğuna kadar anlatmış yazar. Ki kabul edelim gerçekten başarılı anlatmış ve yazmış.

Tavsiye ederim efendim.

Sevgilerimle.. 


0 comments

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)