Bir Süleymaniye Turu: Yeditepe Cafe & Süleymaniye Cami & Eminönü


Selamün Aleyküm dostlar,

2 gün önce en yakın arkadaşımla Süleymaniye turu yaptık. Çok keyifli geçti. 11:00 gibi Süleymaniye Yeditepe Cafe'de manzara eşliğinde kahvaltı yaptık. Manzarası çok güzeldi. Zaten o civarda Haliç manzaralı cafeler, çok revaçta bilirsiniz. Bu arada biz fırsat bu fırsat sitesinden kupon alarak gitmiştik. Kahvaltı kişi başı 25 liraya geldi.


Süleymaniye Kubbe-i Aşk

Süleymaniye Yeditepe Cafe Kahvaltı

Süleymaniye Yeditepe Cafe Kahvaltı


Orada birçok fotoğraf çekildikten sonra namazımızı kılmak üzere Süleymaniye Cami'nin yolunu tuttuk. Buluşma noktasına biraz erken geldiğimden dolayı Süleymaniye Cami'de  gezme fırsatım oldu.

Süleymaniye Cami bahçe kısmı:

Süleymaniye Cami Süleymaniye Cami Süleymaniye Cami Süleymaniye Cami Süleymaniye Cami Süleymaniye Cami


Süleymaniye Cami İç Kısım:



Süleymaniye Cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Caminin inşası 7 yıl sürmüş, bu durum üzerine dönemin İran Şahı, caminin finansal nedenlerden dolayı tamamlanamadığını düşünüp: “Duyduk ki paranız bitmiş ve inşaatı durdurmuşsunuz mabede bizim de katkımız olsun.” diyerek Kanuni Sultan Süleyman'a mücevherat göndermiştir. Kanuni bu tavra çok sinirlenmiş ancak hayır için gönderildiğinden dolayı kabul etmiş ve Mimar Sinan'dan caminin harcında kullanmasını istenmiştir. Mimar Sinan minare harcını hazırlarken, gönderilen mücevherleri de ilave etmiştir. Halen minarenin güneş vurunca parladığı söylenmektedir.


Süleymaniye Cami Özellikleri

  • Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eserim diye bahsettiği camidir.
  • Usta mimar, kubbenin etrafını çevrelediği 65 küp sayesinde caminin içerisinde inanılmaz bir akustik oluşturmuş, nargileye su koyarak ses denemeleri yapmış ve caminin içerisinde mikrofon gibi teknolojik aygıtlar olmadan namaz kılınabilmesini sağlamıştır.
  • Caminin aydınlatması için kullanılan mumların ve kandillerin isleri, camiye zarar vermesin diye bu cami için bir is odası tasarlamış ve camideki tüm isi bu odaya toplamıştır. Toplanan bu islerden mürekkep yapılmıştır. Mürekkep o kadar özeldir ki; kağıt komple yok edilmeden silinmesi mümkün değildir.
  •  İs Odasından dışarıya açılan iki pencere vardır. Bu pencerelerden bakıldığında ise birisinden Allah, diğerinden ise Muhammed yazılı levhalar görülebilmektedir.
  • Mimar Sinan haşere, akrep ve böceklere karşı önlem olarak avizelerin ortasına deve kuşu yumurtaları yerleştirmiştir. Yıllar boyu çalınan ve kırılan bir çok yumurta olsa da halen ilk günkü gibi asılı olan yumurtalar vardır.

Sonrasında Eminönü'nde dolaşmaya koyulduk. Eskiden Eminönü ucuzluğun adresiydi ama artık eskisi gibi değil... Bunu sadece ben mi böyle düşünüyorum bilmiyorum. Peki siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında merak ediyorum?


Günümüzü işte bu şekilde noktaladık.

Selametle..

19 comments

  1. Eminönü, Mahmutpaşa, Tahtakale buralar eski popülerliğini kaybediyor sanırım yavaş yavaş. Daha doğrusu eski uygun fiyatlı ürün algısı yok artık buralarda sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. İnternetten daha uyguna ürünler bulunabiliyor artık..

      Sil
  2. "Büyük Allah’ı anarken bir ağızdan herkes,
    Nice bin dalgalı tekbîr oluyor tek bir ses!" Yahya Kemal Beyatlı

    Süleymaniye ile ilgili paylaşımınız için teşekkür ederken Eminönü gibi yerlerin ucuzluğu-pahalılığı konusunda yorum yapamayacağım maalesef.

    YanıtlaSil
  3. Galiba İstanbul'u özlemişim.
    Görseller çok iyi :)

    YanıtlaSil
  4. İstanbulun her bir köşesi çok güzel😊 caminin güzelliğine bak diyicek bir şey bulamıyorum. Eskiden beyazıta ucuz derlerdi şimdi pazardan bile pahalı anlayamıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef öyle olmaya başladı :) Kesinlikle çok güzel bir mimarisi var :)
      Sevgiler :)

      Sil
  5. Mimar Sinan'ın zekasına ve düşüncesine hayranım. Çok iyi akıllı ve zeki bir usta, çok güzel bir gezi yazısı olmuş, elinize ve düşüncenize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. yeditepe cafe, aklımda olsun. eminönünde gezmek tatlı alışveriş zor yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminönü kalabalık olmasa iyi bir yer aslında ama
      Kalabalık = Eminönü :)

      Sil
  7. Çok güzel bir anlatım olmuş. Kafe manzarası da güzelmiş, emeğinize sağlık. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
  8. Biz de bir tür yaptık sayenizde. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  9. Güzel fotoğraflarla süslediğin bilgiler için çok teşekkürler. Deep'in tavsiyesi üzerine geldim ben de beklerim :))

    YanıtlaSil
  10. gördün mü son yazımııı :=

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dur bakıyım, üstünden de baya bir zaman geçmiş ama olsundu, geç olsun güç olmasın :)

      Sil

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)