Seinen Manga Nedir? - En İyi 10 Seinen Manga





Seinen Manga Nedir? - En İyi 10 Seinen Manga



Merhaba, bugün bir konuk yazarım var. Kendisi kardeşim olur. Sizi onunla baş başa bırakarak yol alıyorum. Keyifli okumalar dostlar !




Herkese merhaba, 
Bugün benim kişisel beğenime göre sıraladığım  en iyi 10 Seinen manga ile karşı karşıyasınız. Öncelikle şu Seinen ne demektir ona değinelim. Seinen kısaca yetişkinlere hitap eden mangalardır. "Ben arkadaş temalı, lay lay lom mangalardan sıkıldım! Daha kandan daha candan bir şey okumak istiyorum yok mu şöyle kanlı, haşin, gaddar eserler?" diyorsanız tam yerine geldiniz. Listeye geçmeden şunu belirtmeden geçmeyeyim. Listemdeki tüm seriler ŞİDDET ODAKLI eserlerdir.Sonradan gelip Billy Bat, Liar Game, Uchuu Kyoudai, Sanctuary vs mangalar niye yok ahbap diye çemkirmeyin. Elimden geldiğince spoiler vermeden kaba taslak bilgi vermeye çalışacağım. 

Başlayalım o vakit!


10-Veritas

Veritas Manga, En İyi Seinen Manga

Listemizin son sırasında Kore yapımı yarım kalmış bir Manga(Manhwa)var. Ana karakterimizin sıradan bir ortaokul öğrencisidir. Her erkek ortaokul öğrencisi gibi güce ve kavgaya meraklıdır ve ayrıca iki yumruğun bir yumruktan daha güçlü olduğunun bilincindedir. Bir gün yediği dayaktan sonra yerde yatarken bir adam çıkagelir ve onu hacamat eden tüm zibidileri tek başına yener. İşte o vakit ana karakterimizin dövüşe dair tüm tabuları yerle yeksan olur. Tabularını yıkan bu adam kadar güçlü olmak için onun peşinden gider az veya çok birtakım eğitimlerden geçer. Derken bir gün bir avuç takım elbiseli adam karakterimizin karşısına çıkararak ustasının öldüğünü söylerler. Bunun akabinde ölen ustasının tek öğrencisi olduğundan dolayı garip bir dövüş okuluna yazılır.
Buraya kadar size aktardıklarım manganın özeti niteliğindeydi. Bazılarınızın ulan bu bildiğin THE BREAKER der dediğini duyar gibiyim. Öyle gözükse de, gerçek öyle değil işte. Veritas'ta Ana karakter salaktır ama cesurdur. Veritas'ta duygusallığa pek yer yoktur. Manga-ka'nın bu ana karakter "Ben buna bir takım power up'lar yükleyeyim de dövsün şu herifi" niteliğinde abartılı güç patlamaları yoktur. Ana karakter bulunduğu konuma tırnaklarını kazıyarak gelir. Serinin tek eksikliği yarım kalışıdır dostlar .Seri öyle bir yerde bitti ki Manga-ka'ya sövmemek elde değil. Her şeye rağmen bu seinen yapımım, kaliteli olduğu gerçeğini değiştirmiyor.


9-Battle Royale

Açlık Oyunları Mangası, En İyi Seinen Manga

Suzanne Collins bilir misiniz? Hani şu Açlık Oyunlarının yazarı olan yazar hatun. İşte bu Battle Royale Açlık Oyunlarının orijinalidir. Suzan Ablamız bir gün demiş ki "Benim orijinal bir şeyler düşünmem lazım."Düşünmüş, düşünmüş Battle Royale'i görmüş.''Battle Royale, seni seçtim çünkü sen Japonsun güçlerimizi birleştirebiliriz''demiş ve Açlık Oyunlarını yazmış. Siz aşağı yukarı olayı anladınız fakat usuldendir ben biraz değineyim. Hikayemiz bir Tv formatı altında 42 öğrenci arkadaşın yaşamak için birbirlerini nasıl öldüklerini konu alıyor. Manga-ka amcamız bize şartlar ve koşullar değiştiğinde insanların karakterlerinin ne denli çabuk değişime uğrayacağını birinci elden benimsetiyor. Aksiyonun ve akıl oyunlarının bir an bile durmadığı seride yozlaşmış günümüz toplumunun, içinin ne denli çürüdüğünü bize aktarıyor. Açıkçası bu seri hakkında konuşmaya pek lüzum görmüyorum.Her şey aşikar ne de olsa.


8-Claymore

Claymore Manga, Katil Kızlar, En İyi Seinen Manga

Benim gümüş gözlü ele avuca sığmayan şahane katil kızlarım. Güzel ve ilgi çekici bir tanım değil mi? Claymore, az biraz anime veya manga kültürü olan birisinin mutlaka duyduğu kült serilerdendir. Peki bu Claymore hikayesi nedir? Şöyle bahsedeyim. Claymore evreninde ''Yoma'' adı verilen canavarlar barınır. Bu ''Yoma'' lar insan şekline bürünmüş, günümüz dünyasında gulyabani, karabasan denilen cnavarları temsil etmektedir. Yomalar insan silüetine bürünerek, insanları acımasızca katlederken onları tek durdurabilecek yarı insan yarı yoma olan ve tüm üyeleri bayan olan Claymore'lardır. Ana Claymore'umuz Clare, köy köy dolaşarak bir yandan insanlara zarar veren yomaları para karşılığında avlarken bir yandan da bir zamanlar Claymore'ken hırslarının kurbanı olarak ''Yoma''ya dönüşmüş ustasının katili Priscilla'yı diyar diyar aramaktadır. Serimiz Clare'ın intikam arayışındayken başından geçen maceraları anlatır. Eğer ki ''Ulan şu hatunların hikayesini bir de ben göz gezdireyim.'' derseniz emin olun pişman olmazsınız.


7-Jackals

Jackals Manga, Katil Kızlar, En İyi Seinen Manga

Heyt be, ismi bile başlı başına bir giriş, bir tanım. Peki nedir bu çakallar? Cicero şehri göçmenlerin, suçluların, katillerin, aymazların, suikatçilerin, mafya patronlarının cirit attığı kanunsuz bir şehirdir. Normal insanların adım atmadığı, polislerin her dakika başı sokaklardan ceset toplamaktan başka bir görev yapmadığı bataklık gibi bir yerdir kısacası. Fakat şehir için asıl tehlike ''Çakal'' adı verilen profesyonel suikatçilerdir. Ana karakterimiz Nichol'de yüksek meblağlara çalışan bir çakaldır. Hikayemiz Nichol üzerinden suikatçilerin birbirleriyle olan hesaplaşmaları konu alır. Ayrıca içerdiği aforizmalar ile diğer serilere "Sizden farklıyım" der. Okurken ne ara bittiğini anlamayacağınız, sonu tahmin edilen çerezlik bir mangadır. Ne zaman okusam ilk günkü zevkle okuduğum nadir serilerdir. Beğenme garantisini veriyorum. Beğenmeyen,vaktini ziyan ettiğimi düşünen şahsıma her türlü yorumu yapabilir.

 6-Shin Angyo Onshi

Shin Angyo Onshi Manga, En İyi Seinen Manga

General Munsu ülkesi Jushin'e bağlı vatansever bir Angyo Onshi(Ame Osa)dır.Peki nedir bu Ame Osa? Ame Osa dediğimiz şey; devletin pis işlerine yapan elit bir birliktir. Bulunduğu çağın en güçlü ülkesi olan, sayısız işgal girişimlerine karşı yıkılmayan Jushin Krallığı, bir gün bilinmeyen bir nedenden ötürü tek gecede çöker.Ve o şaşalı krallıktan arda kalan tek şey, bir avuç Ame Osa olur. Jushin'in yıkıldığı gece kurtulan generalimiz astım hastası misali bir lanete uğrar. Generalimiz krallığın yıkılmasına vesile olduğunu düşündüğü öğrencisi Aji Tae'ya karşı büyük bir kin besleyip diyar diyar divane gibi onu arar. Hikayemizde Usta ile öğrencisinin birbirine olan düşmanlığı ele alınıyor. Okunmasını sevgiyle tavsiye ederim.

5-Vinland Saga

Vinland Saga Manga, En İyi Seinen Manga

Viking tarihinin mangaya uyarlanmasıdır desek hiçte yanlış bir tanım yapmış sayılmayız sanırım. Vikinglerin savaşçı, yağmacı özelliklerinden tutun, köy ve hayvancılık hayatlarına kadar bize yaşam şekilleri hakkında çeşitli bilgiler aktarıyor mangamız. Mangaya giriş yaptığımızda Ana karakterimiz olan Thorfinn daha su dökmeyi bile beceremeyen bir velet olarak çıkıyor karşımıza. İnsan şey diyor "Ulan iki eliyle bir suluğunu tutmayı başaramayan zırlak velet mi ana karakter olacak?" Gerçekte öyle oluyor dostlarım. İnsan bir yanılgıya düşüyor "Acaba devam etsem mi, etmesem mi?" diye. Öyle der demez de zaten Thorfinn'in hikayesi başlıyor. Thorfinn babasının önderlik ettiği bir kayığa gizlice biniyor ve ilk yolculuğunda denizlerin ne kadar zalim olduğunu, babasını korsanların öldürmesiyle anlıyor. Daha küçük yaşta babasının öldürüldüğünü gören Thorfinn, işte o vakit gerçek bir Viking çocuğuna bürünüyor. Babasının kayığına daha yolculuğun başında gizlice binen arkadaşımız, aynı şekilde babasını öldüren korsan Askeladd'ı öldürmek maksadıyla onunda kayığına gizlice biniyor. Hikayemizde bundan sonra başlıyor zaten. Askeladd'ın korsan tayfasına katılan Thorfinn hem Askeladd için adam öldürüyor hem de her işin ardından Askeladd'ı öldürmeyi çalışıyor. Manga okumayı sevip tarihe de ilgi duyan arkadaşlarımız varsa Vinland Saga bulunmaz bir nimettir.

4-Berserk

Berserk  Manga, En İyi Seinen Manga

''Eski dostum şimdinin Tanrısı'' temalı konumuzla karşı karşıyayız. Berserk için ne diyebiliriz ki? Zaten Seinen Seri denildiğinde ilk akla gelecek serimizdir kendileri. Tam 30 senedir bizlerle. Berserk benden büyük, benim bu seriyi tanıtmak ne haddime. Birisi tanıtılacaksa, Berserk beni tanıtır. Şaka bir yana bilmeyen varsa onlarca animesi, anime filmi var. Yüceliğini anlamak isteyen varsa açsın baksın. Bana sorarsanız manga-ka Kentarou Miura'nın şahsı bile kendi serisini anlatmaya vasfı yetmez.



3-Priest

Priest Manga, En İyi Seinen Manga

"Ete kemiğe büründüm rahip diye göründüm." Priest bu zamana kadar okuduğum seriler arasında açık ara en iyi seridir. "Madem okuduğun en iyi seri neden üç numaraya koydun kardeş?" diyebilirsiniz. Şöyle ki Priest yarım kalmış bir seridir malesef. Yoksa buradaki tüm seinenlerin toplamı Priest'in yarısı etmez. Başlamadan evvel epey uzun zaman önce okuduğum bir seri olduğu için bazı hatalarım ve yanlışlarım olabilir, şimdiden affola. Gelelim hikayemize. Hikayemin ana karakteri Ivan Isaacs rahip olma yolunda ilerleyen genç bir öğrencidir. Rahiplik uğruna dünyevi her şeyi bir kenara atmıştır. Bu sevdiği kadın Gena'da(Üvey kardeşi olması lazım)dahildir.Günün birinde şeytanlarının yarattığı  zombimsi şeylerin saldırısına uğrayan köyde Ivan dahil kimse kurtulamamaktadır. Son anlarına yaklaşan Ivan ölmek üzereyken dualarının onu ve sevdiği kadını kurtaramadığını anlar ve tüm inancını yitirir. İşte tam bu noktada esir bir Şeytan Ivan Isaacs'ın aklına girerek, ruhunu kendisine satması karşılığında onu kurtarabileceğini söyler. Ivan son anlarındayken ruhunun yarısını bu esir şeytana satar ve şeytanın kendine takdim ettiği bu güçle diğer şeytanların yarattığı canavarları yok eder. Ivan o saatten sonra diğer şeytanlarla ve kendini kurtaran şeytan abimizle kendince savaşmaya başlar.
"Benim için hikaye olsun, ben çizime önem vermem" diyorsanız okuyun. Hikayesi güzel olsa da çizimler çoğu manga okuyucusu için tam bir fiyaskodur. Ama şiddetle tavsiye ediyorum okudukça çizimlere de alışırsınız.

2-Vagabond
Vagabond Manga, En İyi Seinen Manga

Vagabond için sözü uzun tutmanın bir mantığı yok. Slam Dunk'ın manga-kası olan Takahiko İnoue abimizin kaleminden çıkan ünlü samuray Miyamoto Mushishi'nin hikayesinin bizzat ta kendisidir. Bir nevi resimli biyografi kitabı desek cuk oturur. -Slam Dunk Animesi için tıktık-


1-Blade of the Immortal

Blade of the Immortal Manga, En İyi Seinen Manga

Vagabond gibi yine bir samuray mangası ile listeyi noktalıyoruz. Bana göre gerçek bir başyapıt. Gerek çizimleri, gerek hikaye akışı, gerek içinde barındığı fesefesi olsun sonuna kadar her şeyi ile bir numara manga. Ana karakterimiz 100 kişiyi öldürmüş ölümsüz bir samurayken bir gün tüm günahlarının kefaretlerini ödemek için tövbe ediyor. Kefaret olarak öldürdüğü her insan karşılığında  bir hayat kurtarmaya amaç ediliyor ve daha tövbesi ayyuka ulaşmamışken samuraylarca annesine tecavüz edilmiş, babası vahşice katledilmiş bir kız çocuğunun intikamını almak için ana karakterimiz Manjiyi tutmasıyla başlıyor. "Lan adam ölümsüz kimse bu adama karşı kazanamaz böyle bir hikaye mi olur?" derseniz benim gibi tongaya düşersiniz. Zira bu seride ölümsüz olmak kaybetmediği manasına gelmiyor. Manga-ka ölümsüzlüğü o kadar güzel işlemiş ki, ölümsüzlük sıradan bir şeymiş gibi hiç göze batmıyor. 30 cilt 207 bölümlük ölümsüz bir eser. Tavsiyem 13 bölümlük animesine hiç bulaşmadan ve vakit kaybetmeden mangasını okumanız.

Benden bu kadar esen kalın.



6 comments

  1. Hiç bilmediğim şeyleri öğreniyorum sizlerin sayesinde 😊bende vurdu kırdılı aksiyonu severim 😊 şu samuray ve prieset hoşuma gitti 😊 ikinizin de emeğine sağlık sevgiler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogların en güzel yanı bu değil mi zaten. İlgi alanımız dışında birçok şeyi öğreniyoruz :)
      Okursan bana da yorum atmayı unutma :)
      Sevgiler :)

      Sil
  2. Yaşasın yaz tatili...Bol bol anime izlemece :DDD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasın !!
      Tabii ben çalıştığım için yazı o kadar yaşayamıyorum ama olsundu.
      Buna da şükür :)

      Sil
  3. Benim yeğen çok meraklıydı animelere. Ben ısınamadım nedense

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki size hitap etmeyen animeler izlemişsinizdir.
      Bana da hitap etmeyen birçok anime var mesela.
      Bir gün izlemeye karar verip, sevdiğiniz türü söylerseniz yardımcı olmaya çalışırız :)
      Sevgiler.

      Sil

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)